Omkring 2 ud af 3 mænd vil opleve hårtab før eller senere i deres liv. Tilstanden skyldes oftest en overfølsomhed overfor det mandlige hormon DHT. Hårtab kan også ske for kvinder, men det er hyppigst udbredt blandt mænd.
En skalpreduktion kan hjælpe til at mindske det skaldede område på hovedet, og bliver ofte foretaget i forbindelse med en hårtransplantation.
Sunde og raske personer over 18 år som lider af naturligt hårtab. Denne form for operation er kun egnet for de, som mister håret på toppen og/eller foran på hovedet. Det er også vigtigt at have donor hår i et andet område af hovedet.
En skalpreduktion udføres ved at fjerne den skaldede del af skalpen, hvorefter den del af hovedet, som stadig bærer hår, strækkes for at rykke hårgrænsen længere frem.
Omfanget af operationen afhænger af patientens individuelle situation.
Behandlingen udføres under lokalbedøvelse.
Gennem de første par dage vil man opleve lette smerter i det behandlede område, og huden kan føles meget stram.
Der er risiko for et asymmetrisk resultat. Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.
Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.
Man kan forlade hospitalet samme dag og genoptage sit arbejde få dage efter en skalpreduktion.
Efter 6 ugers tid vil det være muligt at få foretaget en hårtransplantation.
En skalpreduktion forhindrer ikke yderligere hårtab og er derfor ikke permanent. Resultatet holder dog typisk i 5-10 år.