LASIK Øjenlaseroperation

LASIK er laserkirurgi, som søger at korrigere for nærsynethed, langsynethed og/eller bygningsfejl. Teknologien er så veludviklet efterhånden, at den kan korrigere nærsynethed helt op til -15, langsynethed op til +7 og bygningsfejl op til 6 dioptrier.

Et instrument, der hedder en “Microkeratome”, bliver brugt i LASIK-øjenkirurgi til at lave en tynd, cirkulær flap i hornhinden. Kirurgen folder flappen tilbage, og fjerner derefter noget hornhinde væv ved hjælp af en Excimer laser.

Laseren bruger en kold ultraviolet lys stråle til meget præcist at fjerne meget små dele væv fra hornhinden og omforme dem. Når du omformer hornhinden på den rigtige måde, fokuseres lyset gennem hornhinden til nethinden bedre, og skaber dermed et klarere og bedre syn end før.

Flappen bliver derefter skubbet tilbage på plads, så den dækker det område, hvorfra hornhinde vævet blev fjernet.

Både nærsynede og langsynede mennesker kan have gavn af en LASIK-operation. Med nærsynede mennesker er det målet at fladgøre den alt for spidse hornhinde, og med langsynede mennesker er det målet at gøre hornhinden lidt mere spids.

Excimer laser kan også korrigere astigmatisme/bygningsfejl ved at udglatte en uregelmæssig hornhinde og give den en mere normal form.

Er LASIK sikkert?

FDA (U.S Food and Drug Administration) anerkender LASIK som afprøvet, sikkert og effektivt. Der er risiko involveret i enhver kirurgisk behandling, men lasersynskorrigering benytter sig af en kold lysstråle, der er computerkontrolleret.

Kirurgen tænder for laseren og kan til hver en tid slukke for den. Med så stor en sikkerhed, sker der sjældent fejl.

Hvordan foregår behandlingen?

Før operationen Hvis du overvejer en LASIK-øjenoperation, må dit første skridt være at vælge en god kirurg. Man bruger en hornhindetopograf. Dette apparat tager billeder af dit øje, og skaber et slags kort over din hornhinde.

Der er ingen, der har perfekt buede hornhinder, og topografen viser hornhindens uregelmæssigheder, og hvad det er, kirurgen rent faktisk skal rette. Patienter må ikke bruge linser i 3 – 10 dage før operationen, afhængig af linsetypen.

Under operationen LASIK er en ambulant fremgangsmåde; du kan gå ind på operationsstuen, få operationen og gå ud derfra. Faktisk tager selve operationen normalt mindre end et minut, og du vil være vågen under hele behandlingen. Det sker af og til at man får beroligende middel, der indtages oralt inden behandlingen.

De fleste mennesker føler ingen smerter under en LASIK-operation. Dine øjne bliver først bedøvet med nogle specielle dråber, der sikrer, at du absolut ikke føler nogen smerter under behandlingen. Lægen vil få dig til at ligge ned og sikrer derefter, at dit øje er i position direkte under laseren. (man opererer ét øje ad gangen).

En slags bøjle bliver placeret på dit øje for at holde øjenlåget åbent – dette er normalt ikke ubehageligt. Bøjlen har en sugering, der lægger pres på dit øje, hvilket er vigtigt i en LASIK operation, så kirurgen kan skære i hornhindeflappen.

Kirurgen vil bruge en blækpen til at markere, hvor flappen bør være placeret. Så bliver snittet lagt med keratome. Under behandlingen kan man rent faktisk ikke se, at flappen bliver lavet, da den er meget tynd.

Lægen bruger en computer til at indstille laseren til din særlige styrke. Laseren låses på øjet under operationen, så behandlingen ikke forstyrres, selvom patienten bevæger øjet. Du vil blive bedt om at kigge på en lysskive i et kort stykke tid, mens lægen kigger på dit øje gennem et mikroskop for at sikre, at øjet bliver holdt i den rigtige stilling, mens laseren sender pulser af lys til din hornhinde og smertefrit fjerner væven. Jo højere styrke du har, jo længere tid tager behandlingen.

Forskellige former for korrigerende øjenoperationer kræver forskellige former for efterbehandling, da hver fremgangsmåde har dens egne helingsudfald og potentielle bivirkninger.

Hvad der gælder for alle operationer, er, at du skal følge din læges instrukser til punkt og prikke. Få rigeligt med hvile, lad være med at køre bil, hvis du er blevet advaret imod det, brug al nødvendig receptpligtig medicin, og kontakt straks din læge, hvis du har mistanke om, at der kan være problemer. Hvad der sker efter operationen, har lige så stor betydning for dit syn som selve operationen.

Efter operationen Efter at have hvilet ud kan du gå hjem, hvor du bør slappe af i mindst et par timer. Du bør få en anden til at bringe dig hjem. Du vil måske være i stand til at tage på arbejde den næste dag, men mange læger tilråder, at man hviler ud et par dage i stedet. De tilråder også, at man afstår fra hårde fysiske øvelser i op til en hel uge, da det kan traumatisere øjet og berøre helingen.

Hornhindeflappen burde sidde godt fast på øjet efter LASIK (din læge vil tjekke det.) Du bør ikke gnide dig i øjet, men hvis du kommer til det, er chancerne for at flappen kommer løs, meget lille. Dagen efter operationen kommer patienten altid tilbage til klinikken til en efterundersøgelse.

På længere sigt Med LASIK operationen vil du forhåbentlig lægge mærke til, at dit syn er blevet bedre med det samme; nogle mennesker oplever, at deres syn gradvist bliver endnu bedre efter et par dage eller endda måneder. I sjældne tilfælde oplever nogle personer en fremgang og lægger derefter mærke til en gradvis forværring af synet (kaldes “regression”).

Hvis dette sker, bør du diskutere det med din kirurg for at beslutte, om mere behandling er nødvendig. Komplikationer som følge af efterbehandlingen kan være en infektion og/eller nattesyn (se stjerner/stjerneeksplosioner eller få regnbuesyn), der er mest mærkbart i forbindelse med stærkt lys om natten.

Selvom du kan se perfekt efter en øjenlaseroperation eller en anden form for korrigerende øjenoperation, vil du måske alligevel have brug for læsebriller eller bifokale linser, når du når omkring de fyrre år. Det er fordi, dine øjne vil fortsætte med ændre sig jo ældre du bliver og ingen kan undgå presbyopi, der sker når den krystallinske linse i dit øje bliver stivere.

Dit afstandssyn vil sikkert forblive klart, men det vil blive sværere at se tæt på. Imidlertid er forskere ved at finde metoder til at helbrede presbyopi, så det er muligt, at du kan få en sådan behandling senere, når den er blevet godkendt af FDA.

Hvorfor LASIK frem for andre metoder?

LASIK er den nyeste metode inden for øjenkirurgi. Det giver en række fordele. For det første giver den udvidede muligheder for at korrigere meget langsynede eller nærsynede mennesker, for det andet er den mere sikker, især LASIK med Zyoptix-Wavefront.

At metoden er den foretrukne, ses også af den kendsgerning, at LASIK er klart den dyreste form til at korrigere øjne med. Du oplever desuden færre irritationer i øjet efter indgrebet end ved eksempelvis PRK-metoden.

Hvem egner sig til LASIK?

- Du skal være mindst 18 år
- Du skal have haft et stabilt syn i mindst et år inden behandlingen
- Du må ikke have glaukom, infektioner, grå stær eller alvorligt tørre øjne
- Du må ikke være gravid eller have alvorlig sukkersyge

Er ovenstående opfyldt, kan du efter al sandsynlighed blive LASIK-behandlet. Men helt sikker kan man aldrig være, før det er blevet tjekket af en øjenlæge. Det endelige svar får du således, når du er til forundersøgelse hos vores tyrkiske øjenlæger.

Hvilke risici er der?

Kirurgen kan tænde og slukke for laseren, som han/hun ønsker. Maskinerne i dag er blevet så avancerede, at der er adskillige stopmekanismer, hvis noget udvikler sig i forkert retning. Risikoen for at blive blind er nærmest ikke-eksisterende og der er aldrig blevet rapporteret tilfælde af blindhed, efter en LASIK-behandling.

Dette på trods af, at der på verdensplan udføres over 10 mio. LASIK-behandlinger årligt. På trods af, at LASIK er blevet vurderet som værende én af de behandlinger, som har færrest risci, er det dog stadig vigtigt at understrege, at der ved enhver operation altid er risici.

Da det er umuligt at formulere enhver komplikation, der kan opstå som resultat af indgrebet, er listen over komplikationer nævnt her, ikke nødvendigvis fuldstændig. Det anbefales at du konsulterer din øjenlæge såfremt du er usikker omkring behandlingens risici, bivirkninger og/el. komplikationer.

– I den generelle laserstatistik angives 1 %, at se én linje dårligere på synstavlen end de gjorde før operationen med bedst mulige brille. Dette kan skyldes individuelle vævs-, helings- og optiske forhold. For de fleste er denne ændring uden gene for personen.

– Der er en yderst minimal risiko, under 1 promille, for at synet bliver væsentligt forringet af selve operationen. Risiko for alvorligt synstab er utroligt lille, som konsekvens af en LASIK-operation.

– I nogle sjældne tilfælde (ca. 2 %) kan instrumenternes sug og bevægelse over øjet forårsage en fin afskrabning af nogle celler på øjets overflade, men dette er meget sjældent ved Femtosekund laseren.

– Anvendelse af mikrokeratomet kan, i stedet for at skabe en flap, forårsage, at en hel del af hornhinden skæres af og i meget sjældne tilfælde går tabt. Er dette tilfældet, kan lægen genplacere dette væv på øjet med sutur efter laserbehandlingen, i overensstemmelse med ALK-indgrebsmetoden. Det er også muligt, at flapindgrebet kan resultere i en ufuldstændig flap eller en flap, der er for tynd. Hvis dette sker, er det sandsynligt, at laserdelen af indgrebet må udsættes, indtil hornhinden har haft mulighed for at hele nok til, at det kan forsøges at skabe flappen igen.

– Tørhed i øjnene: I de første 3-6 uger efter operationen er øjets følenerver ikke helt vokset ud, derfor er øjets følelse nedsat og tåreproduktionen er også nedsat, sjældent er dette vedvarende. Brug derfor rigelig med kunstige tåredråber efter operationen. Efter ca. 3 måneder er øjets følesans og tårefilm tilbage til den vanlige balance som før operationen, men de fleste har allerede efter 1-2 måneder ikke mærkbar øjentørhed.

Det anbefales at du konsulterer din øjenlæge, såfremt du ønsker at vide mere om behandlingen, er usikker omkring behandlingens risici, bivirkninger og/el. komplikationer.

Hvordan sikrer jeg mig, at jeg ikke gør noget galt?

Du vil få alle nødvendige instruktioner på hospitalet og af KirurgiRejsers guide.

Bliver man bedøvet?

Ja, du bliver lokalbedøvet i øjnene.

Gør det ondt?

Under selve behandlingen gør ikke ondt, fordi du bliver bedøvet i øjnene. Efter selve behandlingen kan man føle lidt kløe i et par dage, men det forsvinder som regel hurtigt.

Hvilke bivirkninger er der?

Det er ikke usædvanligt, at du ser stjerner, hvis dine øjne udsættes for meget lys. Det minder meget om det, som mange oplever, når de er trætte om aftenen. Herudover kan du få tørre øjne, men det kan i de fleste tilfælde behandles med dråber. Begge bivirkninger er kun midlertidige.

Hvor lang tid tager behandlingen?

Det svinger fra patient til patient og kan vare fra et enkelt minut til ti minutter.

Hvornår virker LASIK?

I det øjeblik, du er færdigbehandlet, kan du se normalt! Synes skal dog lige stabilisere sig – se under bivirkninger.

Hvornår kan jeg arbejde igen?

De fleste vender tilbage til deres dagligdags aktiviteter, allerede dagen efter behandlingen er afsluttet.

Er behandlingen permanent?

Der er lavet adskillige undersøgelser, blandt andet i USA, som har fastslået, at behandlingen er permanent. Men den kan naturligvis ikke hindre de ændringer, der sker med menneskers øjne, i takt med at de bliver ældre.

Kontakt Os

KontaktFormular
International Health Care ApS
CVR: 28327218
Nannasgade 28
2200 København N
Email: info@KirurgiRejser.dk
Telefon: +45 35 38 77 77
Vi er Danmarks ældste rejsebureau som tilbyder kirurgi i udlandet. Vi har eksisteret siden ultimo 2004 og har med stor succes sendt tusindvis af nordiske patienter til udenlandske hospitaler.
Book en tid allerede nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram